İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle beraber insanların birbirleri ile olan iletişiminin kolaylaşmasının yanı sıra gerek akademik gerek iş hayatında ve gerekse gündelik hayatta kullanımı yaygınlaşmıştır. İnternet kullanımının bu kadar yaygınlaşması kullanım nedenlerini de çeşitlendirmiştir. Bu kapsamda (Güler, Bayzan, & Güneş, 2016);
- Güncel haber ve bilgi sağlayarak, haberlere ve bilgiye ânında ulaşma imkânı sağlamaktadır. Bu sayede bütün dünyadan haberlere erişim olanağı doğmaktadır.
- Kullanıcılar görüşlerini ve sahip oldukları bilgileri diğer kullanıcılar ile paylaşabilmektedir. Bu sayede her birey bir muhabir gibi çalışabilmekte ve blog, köşe yazısı ve diğer sosyal medya uygulamalarında paylaşımda bulunma olanağını yakalamış olmaktadırlar.
- Kullanıcılar eş zamanlı ve eş zamansız, zamandan ve mekândan bağımsız olarak çoklu veya tekil olarak interaktif bir biçimde paylaşımda bulunma olanağına sahip olmaktadırlar.
- İnternet aracılığıyla kurulan iletişim hem ucuz hem de hızlıdır. İletişim kurmanın maliyeti çoğu zaman sıfırlanmaktadır.
- Görsel ve işitsel olarak veri paylaşmaya olanak sağlayarak iletilen mesajın kalitesini ve etkisini arttırmaktadır.

TÜİK’in (tuik.gov.tr, 2019) araştırmalarına göre 2019 yılında 16-74 yaş arası bireylerin internet kullanım oranı %75.3 olmuştur. Bu oran erkeklerde %81.8 iken kadınlarda %68.9 olarak kaydedilmiştir. Türkiye’de internete erişim oranına sahip hane oranı ise %88.3’dür. 2019 yılında Türkiye’de interneti;
- Kullanıcıların %93.9 interneti mesajlaşma için,
- Kullanıcıların %82.7’si internet üzerinden telefon ve video görüşmesi yapmak için,
- Kullanıcıların %81.4’ü sosyal medya için,
- Kullanıcıların %71.5’i müzik dinlemek için,
- Kullanıcıların %69.8’i çevrimiçi haber okumak için,
- Kullanıcıların, %69.3’ü sağlık ile ilgili araştırma yapmak için,
- Kullanıcıların %65’i mal ve hizmetler hakkında bilgi almak için,
- Kullanıcıların %46.2’si e-posta gönderip almak için,
Kullanmaktadırlar.
Kaynak:
Güler, N., Bayzan, Ş., & Güneş, A. (2016). İnternette Çocuklara Yönelik Riskler Ve Ailelerin Bilinçlendirme Faaliyetlerindeki Rolü. ICITS, (s. 1-11). Balıkesir.
Türkiye İstatistik Kurumu.