İnternet Ne Kadar Güvenli?
Gereken tedbirlerin alınmaması halinde internetin güvenli olduğunu söylemek pek de doğru değildir! İnternet ortamında %100 güvenlik garantisi verilemez.
İnternet kullanıcıları üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirirse, interneti belli bir düzeyde güvenli hale getirebilir.
İnternetin bilinçli kullanımı, internet güvenliğini de beraberinde getiren bir durumdur. Elbette güvenlik için antivirüs ve firewall programları kullanılmalıdır fakat bu yüzde yüz bir güvenlik sağlamayacaktır.
"Bilinçli İntenet Kullanımı" Nedir?
İnternette bilmeden, başını-sonunu hesap etmeden yapılan şeylerden genellikle zarar görülür. Denilebilir ki bilince giden yol; öğrenmekten, düşünmekten, sorgulamaktan ve farkında olmaktan geçer.
- İnterneti kullanırken aynı zamanda kendimizi ve içinde bulunduğumuz durumları sorgulayabiliyor muyuz?
- İnternette yaptıklarımızın kendimize, ailemize ve diğer kullanıcılara ne gibi yansımalarının olacağını biliyor muyuz?
- İnterneti doğru, faydalı ve ahlaki davranışlar çerçevesinde mi yoksa kötüye mi kullanıyoruz?
Bilinçli bir internet kullanımı için bütün bu soruların cevaplarını düşünmek kullanıcılar için yol gösterici olacaktır.

Neler Yapılabilir?
Gerçek hayatta işlendiğinde cezai yaptırımları olan suçların, sanal dünyada işlenmesine izin vermek hukuka aykırılık olur. Bu noktada kendini sorumlu hisseden her birey, kurum ve kuruluş her şeyden önce şu soruyu sormalıdır: Bilinçli internet kullanımı ve güvenli bir internet ortamı için biz neler yapabiliriz?
Aynı şekilde yazılı ve görsel medyaya da büyük görevler düşüyor. Bilinçli ve insan haklarına önem verilen bir internet kullanımının ön plana çıkarılması konusunda görsel ve yazılı medyada farkındalık oluşturacak yazılar, haberler yayınlamalıdır. Site erişim engelleme kararları eleştirilebilir, eleştiri kadar bunun neden öyle olduğunu da ortaya koymak önemlidir.
Kaynak